Tahouny Velikonoc jsou sladkosti, netradiční masa i alkohol. Globus láká na ručně vykulované mazance
Většina velikonočních nákupů a příprav Čechy čeká na konci týdne. Supermarkety ale již nyní zaplavily hektolitry šlehačky a desítky tun dalších surovin. Prodeje pečiva v řetězcích každoročně rostou o 10 %, stále větší důraz ale zákazníci kladou na jeho kvalitu. Jen v 15 pekárnách hypermarketů Globus velikonočních ručně vyrobí 360 párů rukou 130 tisíc kusů máslových mazanců. Nebudou chybět ani tradiční jidáše.
Největší nápor zákazníků čeká obchodní řetězce od čtvrtka do neděle. V pondělí, které je tradičně věnováno koledě, zůstane zavřeno. Prodloužený víkend tak Češi stráví finálními přípravami na jeden z nejoblíbenějších svátků. Stále větší roli v nich ale hrají i supermarkety. Kupujeme nejen vejce a pomlázky, ale poptávka je také po tradičním pečivu. „Abychom vyhověli přáním našich zákazníků, musíme nasadit všechny naše pekaře a cukrářky. Celkem se na výrobě v pekárnách podílí 360 zaměstnanců, kteří na ručně vykulované mazance zpracují okolo 20 tisíc litrů šlehačky, 10 tun hrozinek, 6 tun másla a 5 tun mandlových plátků. Celkem plánujeme upéct 130 tisíc velikonočních mazanců a 90 tisíc jidášů. Výroba v pekárnách tedy pojede na plné obrátky,“ shrnuje přípravy tisková mluvčí hypermarketů Globus, Pavla Hobíková.
Zákazníci požadují kvalitu
Zájem o velikonoční pečivo rok od roku roste, vedle mazanců a jidášů se prodávají i klasické dorty a zákusky. „Sledujeme, že zákazníci jsou rok od roku náročnější, proto jsme do nabídky zařadili například i máslový mazanec de luxe, který oproti tomu běžnému obsahuje například tvaroh, díky kterému je ještě vláčnější,“ komentuje nabídku pekáren Globus Pavla Hobíková a dodává: „U veškerého pečiva ale pečlivě sledujeme jeho kvalitu a vzhled. Ruční výroba a kvalitní suroviny od regionálních dodavatelů jsou pro nás zásadní.“
Víkend bez diet
Velikonoce jsou obdobím, kdy se diety nedrží. Množství tradic, které jsou s nimi spojeny, je oproti jiným státním svátkům enormní, stejně tak nabídka na svátečních stolech. Kromě pomlázek, vajec a tradičního pečiva, je v tomto čase zájem také o uzené maso nebo jehněčí. „Prodeje vajec se meziročně příliš nemění. Oproti běžnému sortimentu jsou v nabídce také bílá vejce, určená především k výrobě kraslic. Jejich barvení patří mezi zvyky, kteří si Češi rádi zpracují sami. Ani v pečení ale nelze říci, že by spoléhali pouze na obchody, očekáváme zvýšenou poptávku po cukru, olejích, nebo bylinkách do nádivky,“ doplňuje Pavla Hobíková.
Za koledu čekejte cukrovinky i alkohol
Mladší koledníci budou dle mluvčí Globusu i letos nejčastěji odměněni sladkostmi s velikonoční tematikou, ti starší pak často i alkoholem. „Mezi sladkostmi jsou nejoblíbenější čokoládové figurky s velikonoční tematikou. Zákazníci preferují především menší varianty s kreativně zpracovaným obalem. I zde se ale zvyšují prodeje dražších figurek, zákazníci například začínají upřednostňovat hořkou čokoládu s vysokým podílem kakaa,“ uzavřela Pavla Hobíková.