Při výběru jablek rozhoduje vzhled, odrůda i cena
Podle aktuálního průzkumu řetězce Albert je do svého jídelníčku zařazuje 92 procent Čechů. Téměř polovina je dokonce konzumuje minimálně jednou týdně. O tom, které jablko skončí v nákupním košíku, nejčastěji rozhoduje vzhled (54 procent), odrůda a cena (53 procent). Domácí produkce oblíbeného ovoce je nyní k dostání v obchodech Albert od českých dodavatelů, společností VISS a EB Fruit, které mají sady v Českém ráji.
Češi žádají červená jablka
Aktuální průzkum obchodního řetězce Albert ukázal, že nejraději u nás máme sladké odrůdy. Má je v oblibě 67 procent Čechů. Naopak kyselejší varianty vyhledává jen pětina nakupujících. Tyto výsledky pak potvrzují i prodejní čísla obchodníků. „Jablka patří mezi vůbec nejoblíbenější druhy ovoce. Naši zákazníci vkládají do nákupních košíků nejčastěji odrůdy Gala a Golden delicious, které se vyznačují sladkou chutí. Oblíbená je ale také odrůda Jonagold, říká Annamária Demeterová, manažerka nákupu ovoce v obchodním řetězci Albert, a zároveň dodává: „Co se týče barvy, žádanější variantou jsou pro zákazníky určitě červená jablka, která mají také v našich obchodech převahu.“
Právě vzhled je hlavním rozhodovacím kritériem při výběru jablek. Zohledňuje ho 54 procent Čechů. Stejně důležitá je ale podle aktuálního průzkumu také odrůda a její chuť (53 %) a cena (53 %). Necelou třetinu respondentů zajímá také původ ovoce. „Jsme rádi, že v sortimentu jablek můžeme zákazníkům nabídnout produkci z lokálních sadů, a to od českých dodavatelů, společností VISS a EB Fruit, které mají sady v Českém ráji,“ upřesňuje Demeterová.
Místo štrúdlu čerstvě lisovaná šťáva
Jídelníček překvapivě opouští kompoty a ani pro pečení už jablka nevítězí. Pouze sedm procent respondentů v průzkumu uvedlo, že toto ovoce nejraději konzumuje v podobě sladkých dezertů nebo zavařované. Naopak čerstvé jablko si nejraději dopřeje 86 procent z nás.
Dalších sedm procent lidí označilo za oblíbenou formu spotřeby jablek šťávy a takzvaná smoothie. „Sortiment za studena lisovaných čerstvých šťáv, které v našich obchodech nabízíme, značně nabývá na popularitě. Jejich prodeje rostou meziročně v řádu desítek procent. Oblíbená je například kombinace jablka s hruškou nebo červenou řepou,“ doplňuje Annamária Demeterová.
Oblibu jablek potvrzuje i fakt, že si je Češi zvykli kupovat do zásoby. Podle průzkumu si tři čtvrtiny respondentů kupují jablka na týden, necelá desetina dokonce i na měsíc dopředu. V den nákupu je naopak konzumuje jen šestina Čechů.
Jablka pro zdraví
Jablka jsou skvělým doplňkem jídelníčku, který zažene malý hlad a poslouží jako zdravá svačinka pro děti i dospělé. Není proto divu, že se v naší stravě objevují už odpradávna ve všech podobách i úpravách. A celkově jsou vůbec jedním z nejpopulárnějších ovocných plodů na světě. Původní odrůdy jablek mají dokonce svůj mezinárodní den, a to 21. říjen. Tento svátek je inspirován dnem zvaným „Apple Day“, který se slaví ve Velké Británii.
„Jablka jsou zajímavá i z hlediska medicíny a lidského zdraví. Obsahují vitaminy, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a vysoký podíl vody dle odrůdy, u některých odrůd dokonce až 91 %. Evropská medicína zařazuje jablka mezi vůbec nejzdravější ovoce na našem talíři,“ upřesňuje RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu a spolupracovník programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert.